недеља, 18. децембар 2011.

Kalcit



Kalcit
BOJA   Zelena, plava, zuta, narandzasta, prozirna, smedja, ruzicastosiva, crvena


IZGLED   Prozracan i vostan, cesto na pruge (moze da bude tretiran kiselinom da se pojaca boja), svih velicina, ponekad kotrljan.


UCESTALOST   Uobicajan


IZVOR   SAD, Britanija, Belgija, Ceska, Slovacka, Peru, Island, Rumunija, Brazil


OSOBINE   Kalcit je mocan pojacivac i prociscivac energije.Samo prisustvo kalcita u sobi cisti negatvnu energiju iz okruzenja i povecava vasu energiju..Unutar tela cisti staticnu energiju.Spektar boja cisti fizicko i suptilna tela,Kalcit je aktivan kristal koji ubrzava razvoj i rast.Ovo je duhovan kamen povezan sa visom svescu koji olaksava otvaranje visim svesnostima i prorockim sposobnostima usmeravanju i vantelesnim iskustvima.
Psiholoski, kalcit povezuje osecanja sa intelektom, stvarajuci emotivnu inteligenciju, kalcit ima pozitivan uticaj, posebno tamo gde je neko izgubio nadu i motivaciju.Pobedjuje lenjost, doprinoseci aktiviranju na svim nivoima
Mentalno, kalcit smiruje um, uci razboritosti i analizi, stimulise uvide, poboljsava memoriju.Olaksava prepoznavanje koja je informacija vazna, a onda i njeno zadrzavanje.Kalcit daje sposobnost da se ideje sprovode u delo.Ovaj kamen je koristan za ucenje.
Kalcit razlaze emotivni stres i zanemaruje ga smirenoscu.Ovo je stabilisuci kamen, pojacava poverenje u samog sebe i sposobnost da se prevazidju prepreke.Na suptilnom nivou, raspored odgovarajucih boja kalcita cisti, dovodi u ravnotezu i dopunjava energijom cakre.


LECENJE   Kalcit cisti organe eliminacije.Potpomaze apsorpciju kalcijuma u kostima, ali razlaze kalcifikacije, jacajuci skelet i zglobove.Resava probleme sa crevima i kozom.Kalcit stimulise koagulaciju krvi i zaceljivanje tkiva.Jaca imuni sistem i potpomaze rast kod male dece.Kalcit deluje brzo kao eliksir i moze da se nanosi na kozu, cireve, bradavice i zagnojene rane.Na suptilnom nivou, kalcit cisti i puni energijom cakre.


POLOZAJ   Drzati ili staviti na odgovarajuce mesto.Nositi kao privezak.Moze da se koristi za pravljenje zastitne mreze oko kreveta.Koristiti kao esenciju dragulja.


ODREDJENE BOJE   Pored opstih svojstava, sledece boje imaju dodatna svojstva:


Crni kalcit je kamen hronicar za regresiju i obnavljanje secanja, u cilju otpustanja proslosti.Vraca dusu u telo nakon traume ili stresa, oslobadja depresije i koristan je drug tokom  tamnih noci duse.


Plavi kalcit je nezan kamen za oporavak i opustanje.Snizava krvni pritisak i oslobadja bola na svim nivoima.Nezno opusta nerve i otklanja anksioznost, oslobadja negativne emocije.Kada se koristi na grlenoj cakri pomaze jasnoj komunikaciji, posebno tamo gde je po sredi rasprava.Plavi kalcit moze da apsorbuje energiju, filtrira je i onda je vrati kao korisnu za posiljaoca.


Prozirni kalcit je "lek za sve", posebno u vidu eliksira.To je mocno sredstvo detoksikacije.Na fizicko nivou deluje kao antiseptik, a na suptilnim nivoima cisti i uskladjuje cakre, vise i nize.Prozirni kalcit sa dugama donosi velike promene - to je kamen novih pocetaka.Prozirni kalcit donosi dar dubokog isceljenja duse i revitalizaciju suptilnih tela.Otvara i prociscava unutrasnje i spoljasnje oci.


Zlatni kalcit  je izvrstan za meditaciju i za prilagodjavanje visim mentalnim nivoima.Budi mentalnu paznju, posto uzemljuje vise mentalne energije u fizicki domen.Staviti na pupcanu ili krunsku cakru.


Zeleni kalcit je mentalni iscelitelj, razgradjuje krute stavove i stare programe, vraca ravnotezu uma.Pomaze u prevazilazenju onoga sto je poznato i utesno, ali nije vise od koristi, pomaze komunikaciju i prelazak iz inertne u pozitivnu situaciju.Zeleni kalcit pomaze deci da se drze svog stava u raspravi.Mocan je stimulator za imuni sistem i posebno je koristan u zastitnoj mrezi.Ovaj kamen apsorbuje negativnost i oslobadja telo bakterijskih infekcija.Smiruje artritis i skracene ligamente ili misice i koristan je u prilagodjavanju kostiju.Njegov zeleni zrak hladi groznicu, opekotine i upale, smiruje nadbubrezne zlezde, leci bolest izazvanu besom.Kada se zeleni kalcit redovno stavlja na telo on upija nezdravost i treba ga dobro ocistiti posle upotrebe.


Islandsi spar (opticki kalcit) izostrava slike i isceljuje oci.Moze da pomogne u uvidjanju drugog znacenja skrivenog iza reci.Smanjuje napetost koja izaziva migrene.Ovaj oblik kalcita izvrsno prociscava suptilna tela.


Narandzasti kalcit   je kamen koji odlicno dopunjuje energijom i preciscava, posebno donje cakre.Narandzasti kalcit uravnotezava emocije, otklanja strah i prevazilazi depresiju.Razgradjuje probleme i izvlaci maksimalni potencijal.Ovaj kamen leci reproduktivne organe, zucnu kesu i bolesti crevapoput neurogena (iritabilna), besika (IBS) i otklanja sluz iz sistema.


Ruzicasti kalcit (mango kalcit) je kristal srca u kontaktu sa andjeoskim kraljevstvom.Kamen oprastanja, oprasta strah i bol koje drzi srce zarobljeno u proslosti, unoseci bezuslovnu ljubav.Podstice samovaznost i samoprihvatanje, leci nervne poremecaje, otklanja napetost i anksioznost.Ovaj kamen sprecava nocne more.Energija ruzicastog kalcita pazljivo razgradjuje otpor.Koristan je za svakoga ko je doziveo traumu ili napad.


Crveni kalcit pojacava energiju, dize emocije, pomaze snazi moci i otvara srcanu cakru.Otklanja inertnu energiju, ukljucujuci i opstipaciju (zatvor) i razgradjuje blokade.Odgovara donjim cakrama, koje puni energijom i isceljuje.Otklanja strah, donoseci razumevanje izvora.Zivahnost crvenog kalcita dodaje energiju zurci.Na fizickom nivou, leci probleme sa kukovima i sa donjim ekstremitetima, opusta zglobove, a na suptilnom nivou otklanja blokade koje vas sprecavaju da koracate unapred u zivotu.


Rombicni kalcit   iskljucuje klepetusu uma, donoseci mentalni mir.Mocan je iscelitelj proslosti.


Zuti ili zlatni kalcit je odlican eliminatori stimulise volju.Njegova energija, posebno u obliku eliksira, vrlo je osnazavajuca.Poboljsava meditaciju, donoseci duboko stanje opustenosti i duhovnosti, i povezujuci ga sa visim izvorima duhovnog vodjstva.Stimulise visi um.Koristiti na krunskoj cakri i cakri solarnog pleksusa.Zlatni kalcit ima izuzetno ekspanzivnu energiju. Sledeci tekstovi karneol, lapis lazuli.


Kalcit

































4 коментара:

  1. Jel moze kalcit biti narandžast a ima malo zelenog?

    ОдговориИзбриши
  2. Ja sam kupovao minerale iz kolekcije blago zemlje, i moj primerak kalcita je narandzast, a i ma mal i zelenog kalcita.

    ОдговориИзбриши
  3. Koliko ja znam postoje plavi, narandzasti, zeleni, crveno-narandzasti, vrlo je moguce da postoji negde i ta kombinacija, narandzasto-zeleni :)

    ОдговориИзбриши
  4. Ja sam danas nasao mutno beli

    ОдговориИзбриши