четвртак, 22. децембар 2011.

Kalcedon




Kalcedon
BOJA   Bela, ruzicasta, plava, crvena, sivkasta


IZGLED   Providan ili mat, ponekad na pruge, svih velicina, cesto se vidja kao geoda ili mali, kotrljani kamen


UCESTALOST   Uobicajan


IZVOR   SAD, Austrija, Ceska, Slovacka, Island, Meksiko, Britanija, Novi zeland, Turska, Rusija, Brazil, Maroko


OSOBINE   Kalcedon je koristan kamen, koji stimulise bratstvo i dobru volju i poboljsava stabilnost grupe.Moze da pomogne prenosenju misli i kod telepatije.Ovaj kamen apsorbuje negativnu energiju i onda je rasprsuje  da bi sprecio dalje prenosenje.
U drevnim vremenima, pehari su pravljni od kalcedona i oivcani srebrom.Verovalo se da sprecavaju trovanje,
Kalcedon dovodi um, telo, osecanja i duh u harmoniju.Posto inspirise osecanja velikodusnosti i dobro namernernosti, kalcedon  otklanja negativnost i pretvara  melanholiju u radost,Psihicki, kalcedon smanjuje sumnju u sebe i olaksava konstruktvno introvertno ogledanje.Stvara otvorenu i entuzijasticnu licnost.Apsorbuje i rasprsuje negativne misli, emocije i lose snove.


LECENJE   Kalcedon odlicno prociscava, cak i otvorene rane.Pojacava materinski instikt i pomaze kod dojenja, poboljsava apsorpciju minerala i otklanja mineralne naslagae u venama.Kalcedon umanjuje efekte demecije i senilnosti.Ovaj kamen povecava fizicku energiju.Dovodi u ravnotezu telo, osecanja, um i duh, leci oci, zucnu kesu, kosti, slezinu, krv i vaskularni sistem.


POLOZAJ   Nositi na prstima, oko vrata, na kopci kaisa, ili staviti na odgovarajuce mesto, posebno preko organa i u dodiru s'kozom


ODREDJENE BOJE   Pored opstih svojstava,  sledece boje imaju dodatna svojstva.


Plavi kalcedon je kreativan kamen.Otvara um za apsorpciju novih ideja i pomaze da se prihvate nove situacije.Plavi kalcedon donosi mentalnu fleksibilnost i verbalnu vestinu, poboljsava vestinu slusanja i komuniciranja.Stimulise sposobnost ucenja novih jezika i poboljsava pamcenje.Plavi kalcedon daje osecaj radosti i sposobnosti da se u buducnost gleda sa optimizmom.Poboljsava autopercepciju.Ovaj kamen je tradicionalno bio koristen u magiji vremenskih uslova i za oslobadjanje od bolesti povezanih sa vremenskim promenama.
Fizicki plavi kalcedon potpomaze regeneraciju sluznih membrana i resava nezdravosti izazvane osetljivoscu na promene vremena ili pritiska,poput glaukoma.Plavi kalcedon poboljsava imuni sistem.Stimulise cirkulaciju limfe i otklanja edeme, sprecava upale, snizava temperaturu i krvni pritisak.Leci pluca i cisti respiratorni sistem od posledica pusenja.


Dendritski kalcedon   podstice jasnu i preciznu misao.Ovaj kamen je koristan kad ste pod pritiskom ili izlozeni napadu, posto olaksava smirenu komunikaciju, pri kojoj ostajete opusteni.Podrzava zivljenje u sadasnjosti i pomaze vam da se suocite sa neprijatnim pitanjima.Dendritski kalcedon pomazeu obradi secanja i donosi radost u zivot.Ovaj kamen podstice lak, prijateljski pristup drugim ljudima.Podrzava tolerantan odnos bez osudjivanja.
Dendritski kalcedon je kamen koristan za hronicne bolesti, zbog kojih bi trebalo da se nosi tokom duzih vremenskih perioda za probleme vezane za pusenje, a jaca imuni sistem.Poboljsava apsorpciju bakra u organizumu, detoksikuje jetru, otklanja upale zenskih polnih organa i tretira mlecicu (infekciju gljivicom roda Candida).


Ruzicasti kalcedon stimulise bubrege i sve dobre osobine.Probudjuje u vama osecaj detinjeg cudjenja i volju da se ucine nove stvari.Potpomaze pripovedanje prica kao vid kreativnosti.Ovo je spiritualni kamen koji podstice saosecajnost i umutrasnji mir.Stvara duboki osecaj poverenja.Ovaj kamen je posebno koristan za tretiranje psihosomatskih bolesti.
Ruzicasti kalcedon jaca srce i podrzava imuni sistem.Olaksava probleme lucenja mleka i cirkulaciju limfnih tecnosti.


Crveni kalcedon obnavlja snagu i upornost u postizanju ciljeva.Savetuje kada da se borite, a kada da se dostojanstveno povucete.Pouzdan kamen, pomaze da se manifestuju snovi, osmisljavajuci strategije da se ostvare na najpozitivniji nacin.Kao isceljujuci kamen, crveni kalcedon stimulise cirkulaciju bez podizanja krvnog pritiska i podstice koagulaciju krvi.Otklanja grce od gladi, ali ne treba da se koristi tokom duzih vremenskih perioda, zato sto sprecava apsorpciju hranljivih materija i moze da izazove privremenu mucninu.


NAPOMENA   Geode kalcedona obojene srebrom i drugim bojama prodaju se u Maroku i drugde,Ova boja se spira kada se pokvasi, otkrivajuci ispod beli ili sivi kalcedon.Osobine su kao kod vestackog kalcedona. Sledeci tekstovi caroit, jaspis.


Kalcedon







1 коментар:

  1. Анониман3. мај 2022. 23:39

    Kako izgleda veštački kalcedon?kupila bih minđuše od zelenog kalcedona?

    ОдговориИзбриши