субота, 28. јануар 2012.

Zad



Zad
BOJA   Zelena, narandzasta, crvena, smedja, plava, plavozelena, krem, boje lavande, bela


IZGLED   Prozracan (zadeit) ili kremast (nefrit), deluje nekako sapunjasto.Svih velicina


UCESTALOST   Vecina boja je dostupna, ali su neke retke.Do nefrita je lakse doci nego do zadeita


IZVOR   SAD, Kina, Italija, Miajnamar, Rusija, Srednji istok


OSOBINE   Zad je simbol cistote i smirenosti.Veoma cenjen na istoku, pretstavlja mudrost sakupljenu u spokojnom miru.Zad je povezan sa srcanom cakrom, i pojacava ljubav i negu.Kamen je koji stiti  cuva nosioca od zla, donoseci harmoniju.Veruje se da privlaci srecu i prijateljstvo.
Psiholoski, zad stabilizuje licnost i objedinjuje  um sa telom.Podstice zadovoljstvo samim sobom.Mentalno, zad otpusta negativne misli i opusta um.Stimulise ideje i cini da poslovi izgledaju manje komplikovani tako da istog momenta moze da se prione na njih.
Emotivno, zad je "kamen snova".Kada se stavi na celo, donosi snove uvida.Pomaze oslobadjanju emocija, posebno razdrazljivosti.
Duhovno, zad vas podstice da postanete ono sto zaista jeste.Pomaze da prepoznate sebe kao duhovno bice na ljutskom putovanju i budi skrivena znanja.
Fizicki, zad je kamen koji prociscava, pomaze ciscenju tela, kao i organima eliminacije.Ovo je kamen par excellence za bubrege.Zadit i nefrit imaju ista isceljujuca svojstva, ali posebno boje imaju odredjene osobine.


LECENJE   Zad utice na bubrege i nadbubrezne zlezde, odstranjuje toksine, ponovo povezuje cellijski i skeletni sistem, i zaceljuje ubode.Potpomaze plodnost i poradjaj.Deluje na kukove i na slezinu.Zad dovodi u ravnotezu tecnosti unutar tela i odnose voda-so kiselina-baza.


POLOZAJ   Nositi ili staviti gde je potreban.Kinezi veruju da drzanjem zada mozete da prenesete njegove vrline u svoje telo.


ODREDJENE BOJE 
Pored opstih svojstava, sledece boje imaju dodatna svojstva.


Plavi/plavozeleni zad stimulise mir i ogledanje.Donosi unutrasnju smirenost i strpljenje.Ovo je kamen koji napreduje polako, ali sigurno.Pomaze ljudima koji se osecaju ophrvani nekom situacijom iznad njihove kontrole.


Zeleni zad je najcesci zad.Umiruje nervni sistem i usmerava strast na onstruktivan nacin.Zeleni zad moze d as ekoristi da se veza koja ne funkcionise dovede u harmoniju.


Smedji zad snazno prizemljuje.Povezuje sa zemljom i donosi utehu i pouzdanost.Pomaze kod prilagodjavanja novoj sredini.


Zad boje lavande ublazava emotivni bol i traumu i daje unutrasnji mir.Poducava suptilnosti i odmerenosti u emotivni pitanjima i postavlja jasne granice.


Narandzasti zad je energican i tiho stimulativan.Donosi radost i poducava u medjusobnoj povezanosti svih bica.


Crveni zad je najstrasniji i najstimultivaniji zad.Povezan je sa ljubavlju i sa prepustanjem toku.Oslobadja bes, opustajuci tenziju na takav nacin da pomaze da bude korisna.


Beli zad usmerava energiju na naj konstruktivniji nacin.Resava rasejanosti, naglasava najbolji moguci rezultat i pomaze kod donosenja odluke tako sto izdvaja vazne informacije.


Zuti zad   je energican i stimulativan, ali sa dozom slastim donoseci radost i srecu.Pomaze sistemima za varenje i za eliminaciju. Sledeci tekstovi jaspis, larimar.

Zad







7 коментара:

  1. hvala puno za ovaj post:) pomogao mi je dosta:)

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala. Od kada nosim plavi zad, dobila sam je od moje drage kume, nasla sam u sebi mir. Vec 33 godine sam inzulin zavistan dijabeticar i osecala sam se ko u zatvoru. Ovih dana su mi se vrata otvorila, zivim slobodno s mnogo ljubavi i mira kako u sebi tako i u porodici i na radnom mestu. Jos jednom hvala na tumacenju dejstava kamena.

    ОдговориИзбриши
  3. Postovani,
    mozete li mi pomoci:

    sta je KENDI zad?

    Unapred hvala na odgovoru.

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala na ovim informacijama jako su mi pomogle oko kupovini zada koje boje mi trebaju

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман19. мај 2023. 04:38

    Postoji li australijski zad?

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман14. јун 2023. 13:39

    Hvala beskrajno ,na detaljnom objašnjenju prelepog minerala - poludrago kamena Žada,upravo sam kupila ogrlicu od zelenog žada,i srećna sam i uzbudjena, očistila ga po Vadim uputstvima,sad punim,pa ću da ga nosim srećna i zadovoljna♥️puno lepih želja,šaljem iz srca!

    ОдговориИзбриши