среда, 30. новембар 2011.

Ahat



BOJA    Prozirna ili mlecnobela, siva, plava, zelena, roze, smedja, cesto vestacki obojen

IZGLED    Vostan i mek, uglavnom prugast, ponekad providan sa malim kristalima, razlicitih velicina.

Cesto se prodaje u vidu vestaci obojenih odrezaka koji nemaju nikakve dodatne lekovite osobine

UCESTALOST   Uobicajan



IZVOR  SAD, Maroko, Ceska, Brazil, Afrika

OSOBINE    Sacinjen od mikroskopskih kristala kvarca naslaganih u trakama ovo je veoma stabilan kristal.Ahati su uuzemljujuce kamenje, koje donosi emotivnu, fizicku i intelektualnu ravnotezu.Oni pomazu pri usmeravanju i stabilizovanju fizicke energije.

Ahat ima moc da uskladi jing i jang pozitivnu i negativnu silu koje odrazavaju stabilnost univerzuma.Opustajuci i smirujuci kamen, ahat deluje polako, ali donosi weliku snagu.Njegovi mnogostruki slojevi mogu na videlo da iznesu skrivene informacije.
Psiholoski, ahat nezno olaksava prihvatanje sebe samog.To gradi samopouzdanje.POmaze pri samoanalizi i spoznaji skrivenih okolnosti, skrecuci vam paznju na bilo koju nezdravost, koja oeta vase blagostanje.
Ahati potsticu mentalne funkcij, post poboljsavanju koncentraciju, percepciju i analiticke spopobnosti, usmeravajuci ka prakticnim resenjima.Ljubav ahata prema istinitostiohrabruje izrazavanje licnih istina.Ahat cistih kristala moze da stimulise secanja.
Emotivno, ovaj kristal prevazilazi negativnost i gorcinu srca.Leci unutrasnji bes, pothranjujuci ljubav i hrabrost da se pocne iznova.Koristan je za bilo kakvuemotivnu traumu.Stvara osecaj sigurnosti i bezbednosti, rastvarajuci unutrasnju napetost.
Duhovno ahat podize svesnost i povezuje se sa kolektivnom svescu i spoznajom o jedinstvu zivota.Podstice tihu kontemplaciju i asimilaciju zivotnih iskustava, vodeci duhovnom  uzrastanju u i unutrasnjoj stabilnosti.


LECENJE   Ahat stabilise auru, odstranjujuci i tansformisuci negatvne energije.Njegovi prociscavajuci uticaj je mocan na fizickom i emotivnom nivou.Stavljen na srce, izlecice emotivnu nezdravost koja sprecava prihvatanje ljubavi.Ako se stavi na abdomen ili ako se kao eliksir, ahat stimulise proces varenja i oslobadja od gastritisa.Leci oci, zeludac i matericu: prociscava limfni sistem i pankreas: ojacava krvne sudove i leci bolest koze
POLOZAJ   Drzati ili staviti na odgovarajuci deo tela.
ODREDJENE BOJE I TIPOVI   Pored opstih svojstava, idredjene boje imaju dodatna svojstva
PLAVOZELENI AHAT je uglavnom vestacki napravljeno staklo i nema lekovitih svojstava.



ZELENI AHAT   poboljsava mentalnu i emotivnu fleksibilnost i pomaze pri donosenju odluka.Koristan je razresavanju konflikata.
ROZE AHAT   ucvrcuje ljubav izmedju roditelja i deteta.Treba ga postaviti na srce da bi se postigao optimalan rezultat.
BOCVANA AHAT   se nalazi samo u Bocvani, ovaj ahat je odlican zsa svakoga ko je povezan sa vatrom i dimom>koristan je za pusace i za one koji hoce da prestanu da puse.Bocvana ahat pre trazi resenje nego sto se udubljuje u problem.Pomaze van da istrazite nepoznate teritorije i sopstvenu kreativnost.Na mentalnom nivou pomaze vam da sagledate siri plan.Na emotivnom nivou polako oslobadja potisnuto/Ovaj ahat se cesto javlja u nodulama ili jajastom obliku i posto je siv uglavnom u obliku nodula (grudvica), izgleda kao mozak, kome i odgovara.Vrlo je koristan jer pomaze telu da asimiluje kiseonik, sto je dobro za vaskularni sistem i za kozu.Pomaze i kod depresije.Na nefizickom nivou stimulise krunsku cakru dovodeci energije u polje aure. Sledeci tekstovi ahat plavi cipkasti, lapis lazuli.



Ahat